Gellert kapot gondolatok

Közélet, sport, kultúra, fonák..

Friss topikok

  • tisztakéz: Jézus és Pali bácsi, elég rossz párhuzam!!!! (2012.04.12. 19:46) 2012.04.08. - Kit zavarhatott Schmitt Pál?
  • Agyalapom Irigy: Messi nem kicsit volt tapló, amikor teljes erőből a közönség közé bikázta a labdát. Szóval, nem eg... (2011.04.17. 22:00) Raúl csak egy van
  • Agyalapom Irigy: Időközben megtetszett. :) Volt már ilyen a történelemben. (2011.04.16. 19:59) Mindenkinek
  • bodigabi: Jó írás, tetszik és egyet is értek. (2010.07.08. 13:07) Schumi a hátsó sorból
  • hitomi: maradona tökéletesen funkcionált volna, ha mondjuk hangulatfelelősnek viszik a válogatotthoz, közb... (2010.07.04. 19:45) Az ál-arc lehullt

Sepsiszentgyörgy - a szerethető idegen

2010.11.08. 13:02 - Agyalapom Irigy

Címkék: közösség sport foci kosárlabda sepsiszentgyörgy

Egyre több időt töltök Sepsiszentgyörgyön. És egyre jobban szeretem a várost, de egy nagy hiányérzetem van.

 

Nem a természeti szépségével van gondom, mert az egyszerűen gyönyörű, különösen a várost körülvevő hegyek miatt. Az épített környezettel sincs semmi baj, mert bár láthatóan nem tehetős városról van szó, egyértelműen látszik a városvezetés célja, hogy megszépítse az utcákat, épületeket, így lakhatóbbá, élhetőbbé téve a várost lakói, vonzóbbá  a turisták számára. Ilyen szempontból azt is mondhatom, megszerettem Szentgyörgyöt. Emberléptékű, kedves hely, ahol a magamfajta jöttment idegen hamar úgy érzi, tudna itt élni is.

A baj csak akkor kezdődik, amikor a hozzám hasonló sportimádó mozogni szeretne. Egyszerűen nincs hol. Két hetet töltöttem el a városban, de olyan közösségi teret, ahol lehetne focizni, kosárlabdázni, nem találtam. Egyedül a piac melletti teniszközpontra leltem, ami ilyen jellegű lehetne, de az sem nyilvános, ráadásul ahogy hallottam, a sorsa is bizonytalan. A kis stadion állapota, játékfelülete miatt pedig alkalmatlan igazi sportolásra.

 

A lehetőségek hiánya mellett engem leginkább az a kérdés foglalkoztat, hogy a város hogyan foglalkozik pl. az ifjúság egészséges életmódra történő nevelésével? A kulturális programok fontosak, közösségformáló erejűek, de ezek a szellem erősödését szolgálják. A testi fejlődés is legalább olyan fontos, ezeket pedig nyilvános, a város által fenntartott pályákkal (is) lehet segíteni. Az iskolai sportfoglalkozások semmi pluszt nem adnak ezen a téren.

Természetesen tudom, hogy mindez pénzbe kerül, sok pénzbe. De ha valami, akkor ez megtérül, még ha nem is lejben/euróban mérhető az eredménye. Kevesebb utcán csellengő gyermek, értelmesen eltöltött szabadidő, egészségesebb, erősebb test, ami a szellemet is jobban erősíti - ezek a hozadékai. Európai Uniós (esetleg kormány?)támogatásra pedig lehet pályázni, biztosan léteznek rá keretek. Tudom, mert lakóhelyemen is így épültek műfüves focipályák, nyilvános kosárlabda pályák, kisebb terek egy-két palánkkal. A műfüves pályák hétvégén meghatározott időben ingyenesen használhatók a nyilvánosság számára, ami nagyszerű kezdeményezés. Abból láttam Sepsiszentgyörgyön is párat, esetleg megfontolandó lehetőség.

A fiatalokon túl pedig ne feledkezzünk meg a magamfajta korosabb felnőttekről sem, mert a sport, a mozgás nem korfüggő tevékenység. Bizonyosan igény lenne rá minden korosztály számára. Ezzel a plusszal lehetne a város még otthonosabb és polgárbarátibb. Persze gondolom, a helyiek még ezer más problémát is fel tudnának sorolni... Mint ahogyan látok, hallok én is sokat, de azt majd máskor. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://geller.blog.hu/api/trackback/id/tr302402709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása